Програмистите и страхът от интервюта | HireHeroes.bg

Ако програмист се провали на интервю за работа, но не знае защо, той всъщност претърпял ли е неуспех?

•••

Кратък отговор преди да преминем към същинската част: да.

В един или друг етап от професионалната си кариера всички сме били точно там – в ярко осветенa конферентна зала, броейки минутите до поредното интервю за позиция, която истински желаем. Стомахът се е свил на кълбо, ръцете не спират да шават, а смелостта ни се е скрила в някой далечен ъгъл и би искала да е навсякъде другаде, но не и тук. Звучи ли ви познато?

Глобален феномен

Търсенето на нова работа само по себе си е дълъг и изтощителен процес, а за много хора интервюто на живо е пиковият момент на стрес. Според изследване на Harris Interactive, над 92% от работниците в САЩ изпитват тревога по време на преживяването, като най-честите причини за това са прекалена нервност (17%), притеснения спрямо личните качества (15%) и потенциално неудобни въпроси (15%). Макар и общата процентна разлика между половете да не е съществена, при конкретните отговори има специфичен контраст – жените най-много се страхуват да не са твърде нервни (19%) или да не могат да отговорят на конкретен въпрос (19%), докато мъжете са притеснени, че може би са преквалифицирани (18%). Проучване на LCI Education Network от 2016 г. доказва, че повод за безпокойство могат да бъдат дори трудни за запомняне имена (7%) или дрехите, които сте избрали да носите (5%).

Тези опасения оказват сериозно влияние на самите интервюта и могат да доведат до затворен цикъл. През 2006-та година Масачузетският Университет публикува анализ, според който 81% от всички интервюирани са излъгали по време на срещата, като средният брой лъжи на всеки 15 минути е 2.19. В своята книга ‘Енциклопедия на Заблудата’, американският специалист по комуникационни науки Тимъти Ливайн разкрива, че над половината от всички резюмета съдържат поне по един фалшифициран факт, а близо 20% от вече назначените продължават да жонглират с истината и в самия офис. В дългосрочен план подобни ‘мини-измами’ намаляват продуктивността и нарушават хармонията в работното място.

Мисия IT

Данните по-горе оформят добра представа за цялостната ситуация по отношение на интервютата, но какво се случва в един сектор с уникален набор от предизвикателства като технологичния? Това е динамичен фрагмент от работния пазар с високо заплащане и широки възможности за развитие. Програмистите и разработчиците се славят като хора с балансирано и структурирано мислене, но не винаги са първи в класациите по комуникативни умения, или така наречените ‘soft skills’ – съвкупност от личностни атрибути, които позволяват ефективното и хармонично взаимодействие с други хора.

Затова може би не е изненада, че много IT специалисти изпитват дискомфорт, а понякога дори и паника при мисълта за това, което предстои. Бърза проверка в Google показва десетки статии в Quora, Medium, Reddit и други платформи, като повечето споменават за един конкретен проблем – потребителите смятат, че имат нужните качества, но не могат да ги демонстрират в рамките на интервюто. Понякога причините са чисто технически – може да ви помолят да обясните логическия си процес на класическата ‘бяла дъска’  или да ви зададат въпрос извън сферата на вашата компетентност. Много по-често обаче трудностите са от личен характер – срамежливост, трудност при изказа, неспособност да се мисли на момента, допълнително притеснение заради високата конкуренция.

Поглед от другата страна

Може да звучи очевидно, но най-качествената информация често може да бъде открита при първоизточника. За наше щастие в България не липсват експерти със сериозен стаж в сектора, и затова решихме да се свържем с Венера Върбанова (Ocado Technology), Ангел Георгиев (Musala Soft) и Петър Събев (Fast Lane Soft), за да научим как според тях протича едно успешно интервю, и на какво трябва да обърнем специално внимание.

•••

“От няколко години съм обратно в България, а преди това работих в САЩ за Bloomberg и Google, тоест съм преминала през вероятно ‘най-изискващото’ интервю на света. От тази гледна точка вече съм шлифовала моите качества, и ако трябва да опиша двете най-важни характеристики за успешен резултат, бих казала репетиция и разузнаване.

 

Основният метод за подготовка според мен са така наречените ‘mock interviews’, достъпни чрез платформи като Glassdoor или GeeksforGeeks. Тези фалшиви интервюта са изключително ефективни, особено в комбинация с клипове в YouTube – там можете да откриете отговорите на буквално всяка една потенциална задача. Дори да не ви се падне конкретният вариант, самият факт, че сте гледали как други хора си блъскат главите пред бялата дъска е огромен бонус.

 

Като жена програмист съм се срещала с всякакви реакции – работодателите си мислят, че лесно сте се добрали до моментната си позиция, или че може би сте се объркали. Личното ми впечатление е, че хората не очакват много от жените програмисти, и за нас остава да го превърнем в позитив. По-интересно става, когато ви интервюира жена – честно казано за мен това са били едни от най-трудните срещи. Но ако сте уверени в качествата си и имате какво да демонстрирате, тогава по-скоро компанията трябва да се притеснява – достатъчно добри ли са те за вас?”

Венера Върбанова

Senior Software Engineer - Robotics at Ocado Technology, Hire Hero at HireHeroes.bg

“Често карам хората, които уча как да презентират, да се сетят или помислят за момент, в който са се справили много добре с нещо, били са на много високо ниво. Дори на ‘жизнено’ равнище мозъкът бързо си спомня за тази ситуация, и в резултат човекът повишава увереността си, дори цялостното си излъчване. Проактивността също е много ценна – едно обикновено връщане на писмена комуникация след като интервюто е приключило, малко допълнителни материали – тези неща правят силно впечатление.

Лично за мен би било важно да знам какво ще правя на ден 1, на ден 2, как протича работният процес, колко често се провеждат вътрешни срещи, как точно ще се чувствам на това работно място. Често ги приемаме за битовизми или дори за даденост, но подобни дребни детайли могат да ви осигурят по-голямо спокойствие по време на интервюто, и съответно по-висок шанс за успех.”

Ангел Георгиев

Technical Training Lead at Musala Soft & Hire Hero at HireHeroes.bg & преподавател по информатика

“Моят съвет би бил да отидете с нагласата, че хората искат да разберат какво ЗНАЕТЕ, а не какво НЕ ЗНАЕТЕ. Имал съм кандидати с чудесно държание докато не стигнем до въпрос, чийто отговор те просто не знаят. Няма нищо лошо да не си правил нещо, но да ти е интересно – много по-неприятно впечатление прави обратното. Да покажеш, че знаеш, е чудесно, но не и задължително за всеки въпрос, особено ако трябва да излъжете. Позитивното отношение и нагласа са далеч по-важни от правилния отговор.


Опитайте се преди интервюто да трансформирате нервността си в позитивна енергия – например, ентусиазъм за новата възможност. Не говорете негативно за настоящия или предишния си работодател, особено ако сте били там за по-дълго време, и не прекъсвайте другите присъстващи – търпението винаги е ценено. Във всяко интервю идва и въпросът за заплащането – бъдете наясно с пазара и настоящите нива. Съветвам ви да дадете диапазон вместо твърдо число – една сума, под която няма да паднете, и една, за която бихте били изключително мотивирани да работите.”

Петър Събев

QA Specialist & Hire Hero at HireHeroes.bg & собственик и основател на консултантската компания Fast Lane Soft & организатор на конференцията QA Challenge Accepted

Венера, Ангел и Петър споделят общата мисия да помагат на ИТ специалисти да намерят точното място за работа. По тази причина те са част от почти 50-те ни Hire Heroes.

IT интервюто – разгадаване на кода

След като идентифицирахме проблема и знаем какви са най-честите причини за него, време е да намерим бързи и практични решения. Предлагаме ви пет съвета, които ще ви помогнат да ‘хакнете’ кода на едно интервю, и да се представите във възможно най-добра светлина.

1. Подготовка на терена

На първо място е важно да запомним, че страхът от интервюта съществува във всеки един сектор. Да, информационните технологии са на „гребена на вълната“ не само по отношение на заплащането и условията за работа, но и на съревнованието и високите изисквания. Това обаче не означава, че подходът трябва да е тясно специализиран – голяма част от общите правила важат с пълна сила и тук.

Започнете подготовката си отрано като се запознаете с компанията, и ако имате тази възможност – с конкретните хора, които ще срещнете по време на интервюто. Разучете местоположението на фирмата и успешните ѝ проекти през последните няколко години, опитайте да се получите информация от колеги или познати в бранша. По този начин, когато настъпи моментът за интервю на живо, няма да се наложи да мислите за тези дребни детайли, а ще можете да се фокусирате напълно върху собственото си представяне. Възможно е и да откриете нещо, което ви притеснява или поражда съмнения – макар и неприятен, този вариант винаги е за предпочитане пред пълната липса на информация.

2. Допълнителни ресурси

Преди да отидете на среща, потърсете още информация за моментното състояние на сектора. Кои са най-търсените позиции и средните заплати, каква е средната продължителност на един договор в сектора, имат ли програмистите предпочитания от страна на работно време, размер на екипите или други фирмени характеристики? Една задълбочена справка може да ви спести доста притеснения – както по време на самото интервю, така и след него.

3. Балансиран подход

Не забравяйте, че интервюто е вид ‘лична’ презентация, но и двустранен процес – искате да ви харесат, но е важно и компанията да допадне на вас самите. Бъдете наясно със своите силни страни, но при всички случаи не се страхувайте да си признаете, ако не знаете нещо – прекомерната увереност може да ви изиграе лоша шега, а освен това имате и лукса да работите в сектор, където постоянно се научава нещо ново. Тук позитивната енергия и любопитството могат да ви бъдат от огромна полза!

4. Автентичност на всяка цена
От години си говорим за неформална атмосфера, фирмена култура и други широки понятия, обозначаващи все по-свободните идеи за това как трябва да изглежда едно работно място и комуникацията в него. Няма да ви даваме конкретни идеи по отношение на облеклото (стига да сте чисти и усмихнати :)), но сковаността и излишната официалност не са ваши първи приятели. Колкото по-къса е дистанцията между вас и работодателя, толкова по-лесно ще успеете да им покажете вашата истинска същност.

5. Фини настройки
Всеки има свои собствени ритуали, за да се справи с нежелания стрес преди едно такова събитие – често е нещо семпло като любимата ви закуска, или правилната песен докато пътувате към срещата. Езикът на тялото също е от огромно значение, и според социалния психолог Ейми Къди може да влияе не само върху това как другите виждат нас, но и как ние виждаме себе си. Стабилната и решителна поза често засилва чувството за увереност, което значително повишава шансовете ни за успех.Като допълнение обаче можете да използвате и малки трикове – ако например ви предложат кафе или вода, изберете водата дори да не сте жадни. Първо, има голям шанс да ожаднеете (особено ако интервюто е по-дълго), но освен това можете да използвате чашата като ваш съюзник, ако ви трябват няколко ‘безплатни’ секунди, за да формулирате изчерпателен и ясен отговор.

Доверете се на процеса!

В ерата на мигновената комуникация и постоянно ‘отворените’ социални канали може да ни се струва леко абсурдно колко внимание е нужно да се отдели за едно интервю на живо. Въпреки всичко, това си остава най-ефективният и често използван метод за отсяване на потенциалните кандидати, поне докато не го заменим с нещо друго. Надяваме се, че с фактите и личния опит споделен по-горе, успяхме да ви насочим в правилната посока и ви пожелаваме безпределно спокойствие в търсенето на новата ви мечтана позиция!

Получавай най-полезното ни съдържание - директно в пощата си!

* indicates required
HireHeroes.bg е мрежа от много опитни IT професионалисти, които консултират свои колеги в процеса на търсене на работа. Целта ни е да се превърнем в предпочитания начин, по който IT професионалистите с 3 до 15 години опит избират следващата си работа.