Горчиво-сладката работа от вкъщи | HireHeroes.bg

Митичен еднорог или една все по-популярна тенденция?

„Мога ли да работя от вкъщи?“ вероятно е вторият най-популярен въпрос след „Как да спечеля 1 млн. лева от тотото?“.  На втория не мога да ви отговоря, но на първия, стига да работите в сферата на ИТ като софтуерен разработчик, отговорът е „Да“, особено ако съдим по последните тенденции в индустрията.

Тазгодишното проучване на Stack Overflow показва, че делът на ИТ специалистите, които работят изцяло дистанционно, е достигнал цели 12%. Като добавим към тях и онези, които имат офис, но вършат голяма част от работата си вкъщи, стигаме до почти 20-процентов дял. По всичко личи, че малко по малко традиционната работа в офис отстъпва място на дистанционната, както и на ангажиментите с по-гъвкаво работно време. Все повече компании осъзнават тази тенденция и започват да предлагат и подобна заетост с не по-малко примамливо финансово възнаграждение.

 

Но… Винаги има едно „но“, нали?

Рутина, рутина, рутина

За щастие, решение има. Най-лесният начин да се преборите с този проблем е, като си създадете рутина. Да, аз работя от вкъщи, но въпреки това се старая да ставам точно в 8:00ч. Взимам си душ, мия си зъбите, закусвам и в 9:00ч. съм готов за работа. Тази рутина ми помага да бъда дисциплиниран и фокусиран за работа, без нея продуктивността ми постепенно ще започне да намалява. Някои хора пък обичат да се обличат малко по-формално, което им помага да се фокусират. Други просто отиват в любимото си кафене и работят от там. За всеки е индивидуално.

Всъщност, как въобще човек си намира подобна работа?

Почти всяка една позиция на софтуерен разработчик днес, стига да не е пряко обвързана с конкретен хардуер, който няма как да стои у дома ви, може да се върши дистанционно. Няма значение дали пишете на C++ или развивате уеб сървър под JavaScript – възможностите са много.

Проблемът в случая е, че дадена позиция за дистанционна работа е отворена за всички. И наистина имам предвид всички. Не само с конкурентите ви в конкретния град или дори страна, а за всички по света, които притежават необходимите умения и говорят езика, който се използва за комуникация в компанията. Това може да са хора от Чикаго, Индия, Китай, с ветерани от Силициевата долина.

Как можете да изпъкнете пред цялата тази конкуренция?

Дори и да притежавате перфектното CV, това, което ще грабне вниманието на потенциалния ви работодател, е мотивационното ви писмо. Постарайте се то да бъде максимално кратко и да се отнася конкретно за позицията, за която кандидатствате. Защо вие сте подходящия кандидат за това място? Убедете хората от отдел Човешки ресурси, които трябва да прочетат още хиляди подобни мотивационни писма, само с един кратък параграф и шансът, да бъдете поканени на интервю, нараства значително.

Първите един-два месеца са ключови Преборили сте се с хиляди служители за позицията и работодателят ви е гласувал доверие и ви е оставил вкъщи? Чудесно. Сега идва ред на най-трудното – да оправдаете това доверие.

Търсят ви по Skype или Slack? Винаги отговаряйте навреме. Последното нещо, което искате е мениджърите ви да останат с впечатление, че постоянно сте встрани от компютъра си и ви трябват по 10 минути да отговорите, тъй като правите X, Y или Z неща. Няма значение дали в този момент сте се фокусирали върху конкретен код и нямате възможност да отговорите, в началото ще трябва да полагате допълнителни усилия да сте постоянно на линия за всякакви въпроси.

По този начин бавно, но сигурно ще успокоите притесненията на мениджърите, че не гледате Netflix по цял ден, а всъщност пишете код. Дори и да не успеете да си намерите ангажимент на пълен работен ден с home office, не се обезкуражавайте: в интернет е пълно и с десетки сайтове, подходящи за хора на свободна практика. Например Working Nomads, Pangian и Outsourcely.

По този начин не само ще можете да подбирате задачите, които са ви интересни, но и да работите само с онези хора и компании, с които искате.

Не си мислете обаче, че е лесно. В началото ще се наложи да положите наистина големи усилия, за да изградите своята кариера на фрийлансър. Ще трябва да инвестирате в себе си (например в курсове, софтуер, брандинг) и да се постараете да създадете достатъчно добри връзки. Ще отнеме време, докато натрупате достатъчно добро портфолио и започнете да изкарвате добри пари, но това не значи, че не е възможно.

Недостатъци

И все пак, дистанционната работа наистина е нож с две остриета. Да, плюсовете ѝ са неоспорими и дори и да приемем, че решите проблема с концентрацията и продуктивността, трябва да имате предвид няколко неща.

Личният и професионалният живот така хубаво ще се слеят в един момент, че въобще няма да можете да ги разплетете. Съквартирантът ми често ме е питал: „Добре де, цял ден си си вкъщи, не можа ли да изчистиш? Защо не сготви нещо?“. Многократно съм се опитвал да му обясня, че аз всъщност работя, а не си клатя краката по цял ден, но не съм сигурен, че въобще ми вярва.

Никога няма да станете мениджъри на високо ниво. В края на краищата как бихте ръководили екип, ако не искате да излезете от вкъщи? Дори и с всички модерни канали за комуникация, никой шеф няма да ви позволи да вършите това дистанционно.

Кажете сбогом на социализацията. Човек винаги има какво да научи от по-опитните си колеги и дистанционната работа малко или много възпрепятства това. Пък и ако сте социално животно, няма да можете да прекарвате по половин час в разговори край диспенсъра.

И не на последно място – навикът. След 19 години работа от вкъщи ми е изключително трудно да си представя да работя от 9ч. до 17ч. в офис. През последните години отказах поне три доста примамливи предложения именно поради тази причина. Не казвам, че това ще се случи и с вас, но е нещо, което трябва да имате предвид.

Работата от вкъщи: За мен ли е?

Ако не сте инициативни, трудно се организирате и не можете да си наложите дисциплина, то дистанционната работа не е за вас, просто защото срещу вас се опълчва яростно един основен недостатък на характера. Мързелът.

Явно без началник, който да ви надзирава постоянно, няма да минете.

В случай обаче, че изброените по-горе недостатъци не ви притесняват и сте склонни да превърнете дома си в офис, какво чакате? Действайте! Ако пък имате своя собствена идея, която мечтаете да реализирате, още по-добре!

Сигурно сте чували за Ерик Барони. Същият, на когото му идва до гуша от сивия корпоративен живот и решава да създаде играта Stardew Valley. Абсолютно сам и от уюта на своя дом – всеки ред код, всеки звук, всяка илюстрация, са негово дело. Да, всичко това му отнема четири години и половина, но крайният резултат е налице. Играта е абсолютен феномен в индустрията и превръща нейния създател в милионер.

Може би вие сте следващия Ерик Барони.

Автор: Владимир Тодоров

Получавай най-полезното ни съдържание - директно в пощата си!

* indicates required