Какъв е смисълът от IT индустрията? | HireHeroes.bg

Пари. Пари. Пари. Сякаш това е лайт мотивът на всички разговори около IT сферата в България.

Не всичко е пари, приятелю!

Истинският смисъл на IT индустрията е, че съчетава парите с няколко други важни фактора:

1. Критичното мислене – Живеем в общество, в което мисленето не е на мода. И е огромна радост да има една индустрия, която систематично създава кадри, които са научени да мислят. Това е най-голямата добавена стойност на сектора.

2. Характер – Страхотно е, че IT специалистите си купуват коли, жилища и скъпи хобита не с парите на татко, а с парите, които сами са изкарали. Това им позволява да са прагматици; да оценяват нещата, които имат; и най-важното – да ценят труда и стремежа да градиш като ценност. Въобще, да си self-made (както му казват на запад) гради характер.

3. Знания (know how) – Това е един от най-подценяваните фактори. Повечето компании в сектора са или международни организации, които оперират в България, или български фирми, които продават навън. Първите внасят изграждан с години ноу-хау и ни го предоставят на тепсия, а вторите си го събират по всевъзможни начини, защото пазарът е глобален. Резултатът? Ще дам пример с управленските практики – мениджмънта в IT сектора масово използва инструменти и похвати, които в други индустрии в страната ни биха били считани за супер иновации.

4. Парите – да, парите са важни, защото когато си си платил сметките и си подсигурил сигурност на семейството си, започваш да мислиш за по-големи неща. Пирамидата на Маслоу в действие.

Силата на 1%

Да обобщим – имаме индустрия, която систематично създава хора с критично мислене, характер, знания и пари. Добрата новина е, че точно този тип хора движат обществата напред.

Огромната част от програмистите ще си живеят спокоен, уреден живот – ще си карат хубави коли, ще ходят на ски почивки в Алпите и ще си възпитат децата да се трудят и да мислят. Това е страхотно и е напълно достатъчно.

1% от всички тях, обаче, са хората, които наистина променят играта. И това не са мечти за след 10 години. Това е реалността, в която живеем. Основателите на Телерик раздвижват цялата предприемаческа екосистема. Явор Джонев с Jump Math и Фондация за образователна транформация променя образованието. Това са само две инициативи, които ще създадат десет пъти повече мислещи хора с хъс, знания и добри доходи. Ето това е истинският смисъл на IT индустрията. И е много по-яко, отколкото да си говорим само за пари, пари, пари.

Колкото повече, толкова повече

Преди време си говорихме с един от нашите Hire Heroes за мисията и смисъла на проекта. И аз му дръпнах едно 10-минутно слово със следните причинно-следствени връзки:

  • Ако хората работят на правилното за тях място, те ще развият потенциала си
  • Ако хората развиват потенциала си, цялата индустрия ще се развива по-бързо
  • Ако индустрията се развива по-бързо, ще има все повече мислещи, знаещи хора с хъс и пари
  • Ако има все повече мислещи, знаещи хора с хъс и пари, цялото общество в страната ни ще се развива към добро

Затова ходим сутрин на работа. Мисията ни е да „Помагаме на IT професионалистите да развият потенциала си“. Правим го, като им помагаме да намерят точната за тях работа. И вярваме, че допринасяме за нещо много по-голямо!

 

Автор: Светослав Димов, CEO @ HireHeroes.bg

*HireHeroes.bg е мрежа от много опитни IT професионалисти, които консултират свои колеги в процеса на търсене на работа. Целта ни е да се превърнем в предпочитания начин, по който IT професионалистите с 3 до 15 години опит избират следващата си работа.

Получавай най-полезното ни съдържание - директно в пощата си!

* indicates required