Програмисти, не си сменяйте работата | HireHeroes.bg

Знам, че е странно да публикуваме подобен материал в платформа, която работи с програмисти, които си търсят работа 🙂 Но е важно да го поставим на масата!

Няма официална статистика колко често професионалистите в IT индустрията в България сменят работата си. Но масово си говорим, че хората си тръгват след 1.5 до 2 години в една компания. Три години на едно място вече се счита за дълъг период.

Честата смяна на работа, обаче, е един от факторите, които забавя най-много индустрията ни. И тук не става дума само за болката на компаниите – обучаваш някого и той си тръгва; загуба на продуктивност и т.н.

Честата смяна на работа вреди и на програмистите!

Представи си следната история: Започваш първата си работа след университета във „Vzemame I Juniors Software“. Работиш там година и половина. Тъкмо си се напаснал с ръководството и си навлязъл надълбоко в продукта, започваш да стигаш до истински интересните казуси, да си играеш с технологиите, да се развихряш.

Същевременно разбираш, че условията ти не са най-добрите – състудента ти Милен взима 500 лева повече в Izmislenа Software Company, а Добри от съседния клас има 3 дена повече отпуска в MegaGiga SoftCorpInternational. И си казваш: „Време е за смяна! Тук вече научих достатъчно“.

Изпращаш CV, изтърпяваш 2 интервюта и “Welcome to Izmislena Software Company”! Тук напасването е бързо и след 6 месеца работиш на пълни обороти… След още 6 месеца вече си в стихията си. Но тъкмо тогава в LinkedIN ти пише HR-ката на „Bahti Yakiq Ofis Incorporated“ и ти предлага повече пари + възможността да работиш с много нови технологии.

Няма какво да му мислиш. Месец предизвестите и си в якия офис на „Bahti Yakiq Ofis Incorporated“. Там се оказва, че само офиса им е як… И след 3 месеца ти писва. Отваряш сайт за обяви и пускаш CV на няколко места – ей така, да огледаш пазара.

В „We Are A Cool StartUp EООД“ се срещаш направо със CEO-то, с който си пасвате страхотно и в края на интервюто много искаш да работиш с този човек. Освен това заплатата е добре и проектът е интересен (малко нереалистичен, ама ако стане, ще е яко). Вземат те. На шестия месец е ясно, че CEO-то знае да омайва, ама дотам му се изчерпват възможностите… (бел. авт. – вярвайте ми, това го казвам отговорно, като CEO на StartUP 🙂 ). Ти все пак решаваш, че не искаш да сменяш на всеки шест месеца. Ама колко точно да успееш да се натиснеш? Update-ваш си информацията в LinkedIN и започваш да приемаш покани от рекрутъри.

Измори ли се? Най-голямата беда е, че от цялата тая въртележка не успяваш да задълбаеш никъде наистина надълбоко. Две години в една компания просто не са достатъчни, за да се развиеш истински. Не вярвай на мен, погледни LinkedIN профилите на най-успелите. Ще намериш следния модел – повечето от тях имат поне едно работно място, на което са се задържали 5+ години. Два са най-често срещаните сценария:

  1. Стоят повече време на едно място в началото на кариерата си. Натрупват солиден опит и после могат да сменят по-набързо няколко роли, докато намерят отново правилното място за дългосрочно развитие.
  2. Лутат се в началото на кариерата си, сменяйки няколко работодателя. Но в един момент попадат на правилното място и остават по-дългосрочно.

Ще завърша с два съвета:

  1. Ако не си доволен от нещо на сегашното си работно място, първо пробвай да го промениш, като работиш с ръководството, колегите или който там трябва. Отнема време и усилия. Не се залъгвай, че има идеален работодател. Голямото търсене в сектора ни разглезва по нездравословен за нас начин. Ако си сигурен, че искаш да смениш, виж съвет 2
  2. Ако искаш да изкопаеш кладенец, да направиш 10 дупки по 1 метър е рецепта за провал. Направи проучване, сондирай, намери точното място с подпочвени води и тогава изкопай 10 метра. Същото е при търсене на работа. По-добре да си „изгубиш“ месец в проучване, отколкото година на грешното място. Ние вярваме в подхода на HireHeroes.bg – IT специалисти помагат на IT специалисти. Не ти казвам да използваш точно него. Макар че ми се иска да те омаям – нали съм CEО на StartUp и това ми е работата. Независимо от подхода ти на проучване, обаче, искрено те съветвам да си свършиш домашното и да разучиш в кои компании ще намериш нещата, които са важни за теб!

 

 


Повече за HireHeroes.bg: IT специалисти помагат на IT специалисти да си намерят подходяща компания!

HireHeroes.bg е платформа, която дава възможност на ИТ специалисти, които търсят работа (кандидати), да се свържат със свои колеги, които имат много опит в индустрията и познават добре различни компании (Hire Heroes), за да получат допълнителна информация, съвет и препоръка в избрани компании.

Всички Hire Heroes са действащи IT професионалисти, защото вярваме, че при избор на подходяща работа най-добре може да ти помогне човек, който те разбира и играе на твоя страна. За разлика от повечето платформи, които си задават въпроса “Как да намерим подходящи кандидати за тази позиция?” ние си задаваме въпроса “Как да намерим подходяща позиция за този кандидат?”.

Работим с професионалисти със стаж в бранша от 3 до 15+ години. Най-полезни сме на хора на regular и senior позиции.

Автор: Светослав Димов, CEO @ DEV.BG

снимка: Pixabay

 

Получавай най-полезното ни съдържание - директно в пощата си!

* indicates required