Кой е най-добрият работодател в IT сектора? | HireHeroes.bg

През последните години се запознах с над 200 компании от IT сектора. Това ми даде възможност да придобия доста пълна представа за индустряита. Затова така смело се нагърбвам да отговаря на този въпрос.

Мога смело да заявя, че на база на целия ми опит най-добрият работодател в IT сектора е… няма. Най-добрата компания за мен може да е изключително неподходящ избор за теб. В DEV.BG силно вярваме, че всеки трябва да си отговори на този въпрос индивидуално. Но как?

 

1. Определи кои „измерими“ и „субективни“ критерии са важни за теб

 

Ето примерен списък, който да ти помогне. След малко ще разкажа защо разделям критериите на „измерими“ и „субективни“:

Измерими критерии:

– Българска или международна компания

– Продуктува или сървис компания

– Размер на компанията – малка, средна, голяма

– С какви технологии искаш да разботиш?

– Какви проекти те вълнуват?

– Каква PM методология и какви интрсументи (tools) предпочиташ да използваш в работата си?

– Локация на офиса

– Гъвкавост на работното време

– Възможност за работа от вкъщи

– Отпуска

– Кои придобивки са важни за теб

– Заплащане (накрая, но не на последно място 🙂 )

Субективни критерии:

– Атмосфера и култура в компанията

– Колегите

– Отношението на мениджмънта

– Възможност за развитие

 

2. Намери компанията/позицията, която отговаря на критериите ти

 

След като сме определили какво искаме, как да разберем къде може да го намерим? В DEV.BG започнахме да си задаваме този въпрос още през 2016 година. Мечтаехме си да има място, където програмистите могат да селектират подходящите за тях компании на база на зададени критерии. Затова в началото на 2017 на сайта www.dev.bg стартирахме секцията ИТ компании. Тя дава възможност да разгледаш над 200 компании от сектора и да ги селектираш по различни критерии – големина; технологии; националност; дейност; отпуска и др. Радостни сме, че над 5 000 души всеки месец използват активно директорията и намират полезна информация!

Липсващият елемен: Ами „субективните фактори“? В секцията „ИТ компании“ може да филтрираш само на база „измерими критерии“. Няма как да сложим обектиен измерител на „атмосферата“, „кулурата“, „колегите“. Но много често това са най-важните критерии, на база на които програмистите взимат решение.

Следващият важен въпрос, който си поставихме, беше: Как програмистите да намират информация за атмосферата, средата, колегите в дадена компания? И най-логичният отговор беше – от други програмисти, които имат вътрешна информация за тези компании. Така се роди новият проект на DEV.BG – HireHeroes.bg! HireHeroes.bg ти дава възможност да се свържеш със свои колеги, които познават добре различни компании. Те могат:

  • да ти дадат вътрешна информация за компаниите, в които нямаш приятели
  • да те ориентират в кои компании ще намериш проектите и средата, които търсиш
  • да напишат и изпратят препоръка в предпочитаните от теб компании

Така ще имаш своя oтговор на въпроса “Кой е най-добрият работодател в IT сектора?”

 


 

Повече за HireHeroes.bg: IT специалисти помагат на IT специалисти да си намерят подходяща компания!

HireHeroes.bg е платформа, която дава възможност на ИТ специалисти, които търсят работа (кандидати), да се свържат със свои колеги, които имат много опит в индустрията и познават добре различни компании (Hire Heroes), за да получат допълнителна информация, съвет и препоръка в избрани компании.

Всички Hire Heroes са действащи IT професионалисти, защото вярваме, че при избор на подходяща работа най-добре може да ти помогне човек, който те разбира и играе на твоя страна. За разлика от повечето платформи, които си задават въпроса “Как да намерим подходящи кандидати за тази позиция?” ние си задаваме въпроса “Как да намерим подходяща позиция за този кандидат?”.

Работим с професионалисти със стаж в бранша от 3 до 15+ години. Най-полезни сме на хора на regular и senior позиции.

автор: Светолсав Димов

снимка: Pixabay

Получавай най-полезното ни съдържание - директно в пощата си!

* indicates required